lauantai 24. syyskuuta 2016

"Tää ois tämmönen laatikko"...

...sanoo Plusarkkitehtien Jani Lahti hymyillen ojentaessaan meille tulevan kodin ensimmäiset luonnokset. Minä ja Johannes ollaan jo muutama päivä oltu kuin tulisilla hiilillä ja nyt ne on vihdoin tässä! Ensimmäiset luonnokset! Alkuinnostuksen jälkeen hiipii epäilys. Eihän nämä nyt kuitenkään näytä ihan siltä kuin omissa mielikuvissa. Me opittiinkin vasta pikku hiljaa, että luonnosten tekeminen on upea vuorovaikutteinen keskustelu asiakkaan ja asiantuntijan välillä, jossa pitää sopivassa suhteessa pitää oma päänsä, mutta kyetä myös luottamaan ammattilaisen visioon.

Törmäsimme Janiin ensimmäisen kerran, kun kävimme läpi Honkatalojen esitettä syvän hartauden vallassa. Tykästyimme hänen Plusmallistoonsa samantien ja Honkatalojen Heikki laittoikin hösseliksi ja järjesti meille yhteisen tapaamisen jo ennen sopivan tontin löytymistä. Visiot ja kemiat tuntuivat kolahtelevan oikealla taajuudella ja meidän mielessä päätös arkkitehdistä oli tehty tuon tapaamisen jälkeen. Janin tapa kuunnella asiakasta, suunnitella toimiva, mutta kaunis koti ilman taiteen tuomaa liikaa kuormitusta, ja kantaa ylpeyttä omasta työstään ratkaisi homman meidän mielissämme. Puhumattakaan Janin tasaisin välein pilkahtavasta kuivasta huumorista, joka kolahti meihin kuin kalikka koiraan. Plusarkkitehtien sisustusarkkitehti, asiantunteva Taru Kivioja, on myös ollut alusta saakka osa suunnittelutiimiämme.

Tontin ostamisen ja kesälomien jälkeen alkoi pitkään odotettu suunnitteluvaihe. Ensimmäisen luonnoksen pohjalta löydettiin nopeasti uusi yhteinen suunta. Meille tulisikin yhden laatikon sijasta kaksi laatikkoa! Alla ensimmäinen kahden laatikon luonnos.


Ulkoapäin ihastuimme taloon heti. Kaksi isoa terassia, joista toinen katettu, sai meidät heti suunnittelemaan kaikkia niitä upeita juhlia, mistä suurin osa jäisi kuitenkin pitämättä arjen katalien kiireiden takia :) Mutta aijai, se pohjan suunnittelun tuska. Kaaosteoriassakin terminä tunnettu perhosefekti on tässä pahimmillaan. Muuta yhtä asiaa, niin yhtäkkiä talon toisessa päässä kaikki meneekin totaalisen uusiksi eikä tosiaankaan aina toivottuun suuntaan. Me opittiinkin muutaman epäonnisen korjausyrityksen jälkeen, että joistain asioista kannattaa keskustella arkkitehdin kanssa eikä vain pyytää tekemään haluttuja korjauksia.

Ensimmäinen pohjapiirustus oli tarkoituksella pelkkä raakile, jonka pohjalta lähdettiin hiomaan asioita yhdessä. Isoimmat korjattavat asiat olivat alakerran yksi puuttuva makuuhuone ja yläkerran eteläseinän makuuhuoneen sijainti. Me halusimme yläkertaan ehdottomasti vanhempien makuuhuoneen ja avoimen keittiön, ruokailutilan ja olohuoneen sieltä avautuvien hienojen näkymien takia. Alakertaan jäisi siis sisäänkäynti, kodinhoitohuone, kaksi lasten makuuhuonetta, työhuone/vierashuone, arkiolohuone sekä sauna ja kylpyhuone. Muutamien pyörittelyjen jälkeen päädyimme lopulta alla olevaan pohjaratkaisuun ja tämän perusteella olemme lähteneet tekemään projektille budjettia sekä sopineet alustavan tapaamisen rakennusvalvontaan. Löydät vielä enemmän kuvia Luonnokset-sivuilta.

Merkittävin muutos meille oli se, että saimme alakertaan puuttuvan huoneen, yläkertaan ikkunat etelään ja olohuoneen eteläseinälle makuuhuoneen sijaan. Myös portaista tuli näyttävämmät suorina ja ikkunan eteen sijoitettuna. Isoin vastareaktio arkkitehdin visiolle tuli pitkästä "käytävästä" ovelta eteläseinälle asti - huudeltiin "Hukkaneliöitä!" eikä saatu kiinni Janin ajatuksesta alkuun ollenkaan. Pyydettiin muutoksia, mihin saatiin napakka perustelu, kuinka näkymä ovelta terassille ja eteläiselle ikkunalle antaa kodillemme avoimuutta ja varsinaisen vau-efektin. Tämä yllätti meidät. Oli upea tunne, kun ammattilainen uskalsi seisoa näkemyksensä takana, mikä sai aikaan sen, että osasimme itsekin alkaa katsoa ratkaisua uusin silmin. Ja nyt ei vaihdettaisi tuota ratkaisua mistään hinnasta!

Pohjaa tarkemmin katsoneille on muuten pakko vielä todeta, että tuo Johannekselle ah niin rakas alakerran kuntoiluhuone muuttuu hyvin nopeasti lastenhuoneeksi, jos minä saan sisustaa siitä pienen tytön huoneen. Jos Daniel saa pikkuveljen, niin saattaapi olla, että minäkin innostun jumppaamaan kotona sille varatussa huoneessa poikien jakaessa yhteisen makkarin :) Rakenneultraa siis odotellessa...

Seuraavia mielessä pyöriviä aiheita ovat budjetin teko, eri urakoiden kilpailutus maatöistä sähköihin sekä rakennusurakoitsijan valinta. Antakaahan palautetta, mistä te erityisesti haluaisitte kuulla! :)

P.S. Voit seurata Modernisti hirteen -blogia nyt Bloglovinin tai sähköpostin kautta!

2 kommenttia:

  1. Hienolta näyttää! Entisenä rakennussuunnittelijana seuraan mielenkiinnosta. Nykyisenä kalusteammattilaisena yksi nopea huomautus keittiöstä (jonka erittäin mielelläni suunnittelisin teille ja antaisin tarjouksen kotimaisista kalusteista).. Astianpesukone altaan ja keittotason väliin. Näin saarekkeen päädystä tulee rakenteellisesti tukevampi kun sivulevy ei ole vain kulmaraudoilla kiinni; APKn ovi voi olla auki kun liikut ruokapöydältä altaalle hakemassa astioita ja lastaamassa APKta; siirtämällä APKn pois reunasta mahdollistaa tämä "kelluvan" näköisen niemekkeen rakentamisen joka olisi omiaan talon ulkonäköön verrattaessa. Altaan oikealla puolella mahdollisimman lähellä ruokapöytää on aterittimet. Kattilat yms menee keittotason vasemmalle puolelle.

    Jos saareke olisi noin metrin syvä, niinkuin näyttää olevankin, voisitte hyödyntää alaspäin imevää tuuletinta, ja koska siinä on umpiseinä vieressä ja keittotaso seinän lähellä, poistoputken voisi oikeasti viedä ulkoseinästä läpi ja sitten koteloida se seinää pitkin katon läpi rakenteen ulkopuolella (eli pieni pinta-alan suurennus putkea varten ulkoseinillä). Näin niemekkeen päällä ei roikkuisi mitään valtavaa liesituuletinta; kun se ei edes ole keskellä se keittotaso.

    Koska tilaa ei ole astiankuivauslaatikolle (jos takaseinä siis pysyy pelkkänä komeroseinänä) APK:ksi mahdollisimman hyvin kuivaava malli.. kuten Whirlpoolin parhain tuulettimella tai Siemens Zeolith kuivauksella.

    Komeroseinällä näyttäisi olevan tilaa vasemmalta oikealle: 60 kylmäkonekomero, 60 kylmäkonekomero, n.100 aamiaskaappi erikoisilla ovilla (sivulle erikoisesti aukeaville tai rungon sisään menevillä), 60 uunikomero, ja 60 sisälaatikko kuivamuonakomero.

    Astiastokaapit ovat ruokatilan puolella (tosin aamiaskaappiin mahtuu laseja ja kahvimukeja hyvin).

    Eteisessä huomio että liukuovelliset kaapit vaativat 66cm syvyyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomaa kyllä heti, että kommentoija on selvästi oman alansa asiantuntija :) Kiitos siis näistä vinkeistä! Sen verran haluan kertoa, että tämän hetkisissä luonnoksissa ei ole vielä yhtään mietitty yhteistyössä keittiökoneiden tai minkään muunkaan sijoittelua. Tämä homma ajateltiin tehdä vasta sitten, kun saadaan ensin budjettilaskelmat tehtyä ja käytyä alustava neuvottelu rakennusvalvonnan kanssa. Mutta ilomielin otetaan keittiösuunnitelmaa ja tarjousta vastaan! Innostuttiin perustamaan blogille oma sähköpostiosoite, jotta meidät saa tarpeen vaatiessa kiinni vaikkapa tarkentavien kysymysten muodossa. Eli laitapa viestiä osoitteeseen modernistihirteen@gmail.com, niin päästään asiassa eteenpäin :)

      Poista