lauantai 19. elokuuta 2017

Ihanan isot inhottavat ikkunat

"Paljon isoja ikkunoita", lukee boldattuna meidän unelmakotitiedostossa, joka aikoinaan lähetettiin sähköpostin liitteenä arkkitehdillemme Jani Lahdelle. Se oli niin helppo kirjoittaa paperille ymmärtämättä, mitä kaikkea se loppujen lopuksi tarkoittaa ihan konkreettisesti. Isoja ikkunoita puolsi modernin yleisilmeen lisäksi talon hieno sijainti. Isot ikkunamme näyttävät etelään ja länteen - eteläinen naapuritonttimme on rakentamaton ja länsipuolen naapuri jää selvästi talomme alapuolelle. Kadulta meidän ikkunoista ei näy juuri sisäkattoa kummempaa. Naapureiden uteliaat katseet eivät siis olleet este isoja ikkunoita toivoessa.

Kerrataanpas vielä havainnollistavan kuvan avulla, missä kaikkialla meillä on isoja ikkunoita.


Otetaanpa taas yksi lista avuksi, jotta isojen ikkunoiden aiheuttamat katalat seuraukset havainnollistuvat tarvittavalla vakavuudella. Puhumattakaan siitä, että ikkunat itsessään ovat pirun hinnakkaat.
  1. Lörppä talo. Espoon kaupunkia huolestuttaa, että meidän talo huojuu tuulessa, koska iso osa yhdestä seinästämme on lasia. Honkataloja tämä nauratti siihen asti, kunnes heidän piti kielikuvallisesti vääntää itsensä rinkeliksi, jotta talon rakennekuvat hirsikerroksien osalta menivät valvonnassa läpi. Tästä ei meille onneksi seurannut taloudellisia kustannuksia, mutta viivytyksiä aikatauluihin kyllä.

  2. Olohuone vai sauna, osa 1. Vaikka Suomen kesät eivät niitä hurjaa mainetta maailmalla, niin muutama semilämmin päivä nostaa pieni-ikkunaisenkin talon sisälämpötilaa kummasti. Miten siis käy meidän uuden rakkaan kodin, johon aurinko porottaa pitkälle iltaan asti? Arkkitehtimme suositteli harkitsemaan UV-kalvoja ikkunoihin ja Honkatalot taas ehdotti perehtymään screen-verhoihin. Isäntä teki työtä käskettynä ja tässä tulos: noin 15 000 euron potentiaalinen lisälasku! Kelataanpa vielä hieman taaksepäin. UV-kalvoihin perehtymisen jälkeen totesimme, että niistä saatu hyöty ei mitä todennäköisimmin riitä meidän pätsin taltuttamiseksi. Lisäksi kaikkina muina vuodenaikoina UV-kalvot blokkaavat auringon lämmittävää vaikutusta juuri silloin, kun siitä voisi olla iloa. Isäntä ryhtyi seuraavaksi tutkimaan screen-verhojen maailmaa. Sieltä löytyikin hieno vaihtoehto, FixScreen-verhot. Nämä verhot pitävät sisälämpötilat kurissa peittämättä kuitenkaan näkymää ulos. Vetoketjujärjestelmän ansiosta verhot eivät heilu tuulessa ja önniäisetkin pysyvät kurissa kuulemma jonkin ihmetekniikan ansiosta. Kuulostaa mainiolta, eikö?! Mutta se "mutta" onkin tuo huikea lisäkustannus, minkä verhot tuovat tullessaan. Me päädyttiin lopulta sellaiseen ratkaisuun, että otettiin nämä verhot huomioon suunnitteluvaiheessa siten, että hirsiin on tehty valmiiksi kolot kasettien ja muiden tilpehöörien piilotusta varten. Jos rahat siis riittävät verhojen hankintaan, niin niiden asentaminen onnistuu helposti jälkikäteen.

    Lähde: Studio Dekosol
    Lähde: Studio Dekosol
  3. Olohuone vai sauna, osa 2. Tuli meille screen-verhot tai ei, kodin sisäilman viilennystä täytyi miettiä myös talon ilmanvaihtoasioita suunnitellessa. Meillä oli vaikeuksia päättää konvektorin ja tuloilman jäähdytyksen välillä. Koska konvektorien sanottiin olevan tehokkaampi vaihtoehto, niin päädyimme siihen juurikin isojen ikkunoiden takia. Tästä siis taas kärsittiin euro jos toinenkin.

  4. Missä lähin seinä? Yllättävä ongelma ilmeni sähkösuunnitelmia tehdessä. Isojen ikkunoiden ja seinän sisään menevien liukuovien yhdistelmä osoittautui haastavaksi. Yhtäkkiä meillä ei ollutkaan paikkaa, mihin laittaa valokatkaisijoita. Päädyimme siis langattomaan kytkimiin, joista taas lisälasku.

  5. Urakoitsijaparka vastaavan mestarin kanssa murehtii myös lattiapinnasta alkavia ikkunoita. Näitä on kuulema huomattavasti vaikeampi rakentaa, kun asiat pitää olla millilleen oikein lattiarakenteita tehdessä. Haastetta tuottaa myös lattiamateriaalin asennus ja sen listoitus ikkunaan nähden. Onneksi arkkitehtimme vinkkasi alumiinisesta U-listasta, jolla kelluvan lattiamateriaalin lopetus ikkunan eteen pitäisi onnistua tyylikkäästi. Tämä kohta on siinä mielessä kiva, että siitä ei aiheudu harmaita hiuksia meille, vaan urakoitsijallemme :)

  6. Nenän ja sormenjäljet. Näitä on kestettävä väsymiseen asti, koska ikkunat ovat kaikkien talossa asuvien pienten porsaiden korkeudella. Puhumattakaan ikkunoiden ulkolasien pesusta etenkin toisen kerroksen kohdalla. Asia, minkä pyrin painamaan pois mielestäni heti, kun tämä kappale on kirjoitettu loppuun!

    Meidän lasit näyttää varmaan jokseenkin tältä :)
Hurja lista, jonka kuitenkin kumoaa yksi simppeli asia. Isot ikkunat ovat vain niin upeat. 



1 kommentti:

  1. Hei alan miehenä tiedän, että Zip-screen verhot toimii ja io-moottorit + Tahoma älykäs, ohjausjärjestelmä. Maksaa n 1000 / ikkuna ja riittää kun laitetaan verhot auringon puolelle. Verholine.fi

    VastaaPoista