torstai 3. elokuuta 2017

Porrasrakkautta ensi silmäyksellä

Sydän tykyttää, pulssi nousee ja kädet vähän hikoilee. Ensirakkauden oireita. Lievästi samalaisia ilmiöitä sain, kun näin ensimmäistä kertaa meille tulevat portaat. Kyseessä oli kuitenkin hieman kielletty rakkaus. Tässä kohtaa olisi ollut syytä olla järkevä ja tehdä pientä säästöä. Kyseessä on kuitenkin portaat - asia, mitä pitkin kiivetään kohdasta A paikkaan B. Mutta (sana, joka kumoaa kaiken sitä ennen sanotun) me haluttiin enemmän. Ja minä juuri ne, mille sydämeni niin haikoisasti sykki. Kaikki rakkaustarinat täytyy kuitenkin aloittaa alusta, joten eipä hypitä asioiden edelle.

Portaiden paikka tuotti suunnitelmia tehdessämme jonkin verran päänvaivaa. Me kuitenkin alusta asti sanottiin, että halutaan myös portaisiin hieman designia. Silti Jani Lahden ehdottaessa niiden sijoittamista isojen ikkunoiden eteen, ensimmäinen reaktiomme oli lievästi epävarmuutta herättävä. Pari yötä asiaa pohtiessa ja arkkitehdin visioon virittäytyessä päätimme uskaltaa tehdä epätavallisemman ratkaisun ja jättää portaat Janin ehdottamalle paikalle.

Portaiden sijainti ykköskerroksessa

Näyttävä sijainti isojen ikkuiden edessä


Tämä paraatipaikka toi väkisinkin lisäpaineita porrasvalinnalle. Ne ovat ensimmäinen asia, jonka ihmiset näkevät meille tullessaan. Ja vielä tärkeämpää, ne ovat ensimmäinen asia, minkä me näemme kotiin tullessamme. Ne näkyvät täysin myös terassilta, joten nyt oli selvää, että panostettava on. Mutta ei vielä ihan "all in" -huusi kirstunvartija mielessäni! Alusta saakka oli selvää, että haluamme modernit ja sirot portaat. Sisustussuunnitelmien jälkeen tarkentui, että portaiden runkoon halutaan mustaa terästä, askelmat mustaa puuta ja kaiteet lasia sirolla mustalla johtimella. Mistä nämä kaunokaiset sitten löydettäisiin?

Ehdotus perehtyä Grado Design Oy:n portaisiin tuli Plusarkkitehdeilta. Ja sieltä nettisivuiltahan ne löytyivät: Kide-portaat. Gradon slogan on "Kotisi kaunein kaluste". Voi kuulostaa hieman paksulta (melkein yhtä paksulta kuin tämän blogin ensimmäinen kappale :), mutta siinä on kyllä perää. Me siis päätettiin suhtautua porrashankintaan juuri tällä periaatteella. Kirstunvartija päässäni ei kuitenkaan vielä vaiennut. Niinpä päätin tarttua muiden raksaajien tietotaitoon ja lähdin Facebook-ryhmissä kyselemään neuvoja, mistä saisin "kopioitua" halvemmalla rakkaat Kide-portaani. Sain hyviä vinkkejä, monia esimerkkikuvia ja firmojen yhteystietoja lähinnä eteläiseltä naapuriltamme. Monia kyllin hyviä vaihtoehtoja tuntui löytyvän. Olisi pitänyt vain tinkiä muutamista pienistä yksityiskohdista. Kestää se, että kiinnikkeitä, ruuveja ja pultteja näkyy portaiden rakenteissa. Tai se, että LED-valot pitää taiteilla portaisiin erikseen, jolloin virheiden ja yIimääräisten ongelmien mahdollisuus kasvaa huomattavasti. Sitten oli vielä tuo ihana puoliso, joka olisi halunnut portaat, jossa on teräspalkki keskellä porrasta, kuten Zeta Desigin BEAM-portaassa.

Lähde: Zeta Design Oy


Kirstunvartija halusi hintatietoja ja hankki niitä myös. Tuskastui. Pohti ja puntaroi öisin vauva tissillä, mennäkö "all in" vai checkata pari kierrosta. Kunnioittaako isännän mielipidettä ja harkita palkkiportaita. Tämä rakkaustarina sai kuitenkin onnellisen lopun. Erittäin hyvän palvelun hengessä  käyty kädenvääntö Grado Designin kanssa päätyi siihen, että me tarjotaan yksille onnellisille Kide-portaille koti meidän modernista hirsitalosta. Kirstunvartija mielessäni huokailee, että voipi olla, että nämä portaat jäävät pitkäksi aikaa meidän ainoaksi kalusteeksi. Rakastunut minä taas huokailee onnesta ja viis veisaa budjetin paukkumisesta.

Meidän Kide-portaat tulevat näyttämään jokseenkin alla olevan kuvan mukaisilta. Iso ero on tosin väri. Meidän portaisiin tulee musta runko, mustaksi petsatut tammiset aselmat sekä lasiset kaiteet mustalla sirolla käsijohteella. Haluttiin portaista mustat, sillä kun niihin kerta panostetaan, niin saavat herättääkin huomiota! Musta värimaailma toistuu myös monessa muussa kohtaa kiintokalusteita, kuten eteisen kaapeissa. Kuvaan meidän kaunokaiset sitten, kun saapuvat pysyvään kotiinsa :)

Lähde: Grado Design Oy

Ja sen pituinen se. Yksi hankinta-, ei kun rakkaustarina, on tullut päätökseensä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti