sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Pintaa pukkaa

Nyt on se aika rakennusvaihetta, kun aiemmin tehdyt päätökset testataan käytännössä. Pelottava vaihe, mutta myös pääsääntöisesti kutkuttavan palkitseva. Sitä kävelee työmaata kohden kädet hiessä ja miettii, että olikohan se maali- tai lattiavalinta sittenkään oikea. Toki tätä ennen on jo herätty muutaman kerran aamuyöstä sama huoli takaraivolla. Ja se onnen ja helpotuksen tunne, kun valitsemasi materiaali näyttää kuin näyttääkin hyvältä! Nyt on siis aika raportoida, mitä pintamateriaaleja meidän kodista löytyy :)

Yksi hirsirakentajien eniten keskustelua herättävistä vakkariaiheista on hirsien käsittely. Pää pyörällä on luettu kaiken näköistä keskustelua ja blogia eri ratkaisuista. Ehkä ainoa asia, mikä meille on ollut alusta asti selvä, on se, että luonnollista puupintaa meillä ei jää näkyviin. Yhtään. Kyllä, perinteiset hirsirakentajat saa nyt huokailla ahdistuksesta, mutta muistakaa, että me ollaankin käännynnäisiä kivitalorakentajia ;) Mustaa, valkoista, minimalistista ja modernia on meidän juttu. Hirsien käsittelyssä päädyimme lopulta valkokuultoon, sillä puu on meidän mielestä liian upea materiaali piilotettavaksi kokonaan. Mutta mikä hiton valkokuulto? Me mentiin sillä ainoalla tuotteella, mikä oltiin nähty livenä, Honkatalojen omistajan Mikko Vainionpään kauniissa kotitalossa. Tässä kohtaa täytyy myös mainita, että minä olen harvinaisen laiska ja saamaton ihminen työelämän ulkopuolella. Joten kun Mikon ja Katan kodissa käytetty Diotrolin Aquatroll Täferweiss -kuultovaha näytti meidän hirsipaneelikokeilussa kauniilta, ei tämä laiskiainen jaksanut edes kokeilla muita vaihtoehtoja. Aquatroll on vesiohenteinen ja luonnonmukainen vaha, jossa on tehokas UV-ehkäisy puun tummumista vastaan. Mistään perinteisestä rautakaupasta tätä mystistä alpeilta saapuvaa ainetta ei löytynyt, mutta onneksi Kuopiosta löytyi mainio maalikauppa, josta tuotetta sai tilattua näppärästi kotiinkuljetettuna. Kiitos vaan Kuopion Tapetti ja Väri!

Meidän pikkuinen työhuone, johon tulee ikkunan yläpuolelle kiinteä parvi
Livenä valkokuulto näyttää valkoisemmalta kuin kuvissa

Me päätettiin käsitellä kaikki muut hirsipinnat kuultovalkoiseksi paitsi sauna sekä alakerran arkiolohuoneen hirsiseinä. Tästä tullaankin siihen, että minun on tunnustettava kaksi isoa erätappiota mitä tulee isännän kanssa käytyihin viime aikojen tahtojen taistoihin. Toinen niistä tuli hyvin kalliiksi, kun päästiin hänet heikkona (ja laiskana) hetkenä yksin tekemään kodinkonevalintoja. Mielethän sieltä sitten tuli ja tietty ne kalleimmat. Toinen erätappio koski meidän arkiolohuonetta, joka on nyt musta. Kokonaan musta. Kattoa myöten musta. Musta.

Tässä kuvassa hirsiseinä vasta kertaalleen vahattuna

Mustaa, mustaa ja mustaa
Tuleva kurkistusikkuna eteiseen

On se kaunis!

Tähän mustaan ratkaisuun on isännällä toki erinomainen syy, jonka lähes kaikki miespuoliset rakentajat allekirjoittaa. Meidän mustaan arkiolohuoneen tulee videotykki valkokankaineen ja nyt on tärkeä maksimoida katseluelämys! Vaikka mustaan olohuoneeseen on ollut totuttelemista, niin täytyy sanoa, että se kuulostaa hurjemmalta kuin oikeasti on. Minä olen jopa vähän tykästynyt siihen, kattoa myöten. Ja musta hirsiseinä on jopa jollain tapaa upea. Koko homman mahdollistaa etelään avautua koko seinän ikkuna, joka kompensoi valollaan liiallisen synkkyyden.

Eteisen ja arkiolohuoneen väliin tulee liukuovi. Musta, tietenkin :)

Arkiolohuonetta lukuunottamatta meidän muut seinät on aikalailla valkoisia. Missään väliseinissä ei ole käytetty paneelia, vaan kaikki on valkoiseksi maalattua kipsilevyä. Myös kaikki katot ovat kipsattua ja valkoiseksi maalattua. Ja ai että minä tykkään! Kuka tietää, jossain vaiheessa saatan innostua maalaamaan  tai tapetoimaantehosteseinää mm. lasten makkareihin, mutta juuri nyt sielu lepää meidän puhtaissa valkoisissa seinissä.


Lattia meillä päätettiin jo projektin alkumetreillä sisustusarkkitehtimme Tarun ehdotuksen pohjalta. Taru suositteli meille Corkartin vinyylikorkkia, tarkemmin tuotetta Long Plank CW815. Tuota pientä vinyylikorkin palaa kiikutettiin paikassa jos toisessakin, mallailtiin kaiken näköistä pintaa vasten, oltiin varmoja ja sitten taas ei. Saimme Lektarilta erinomaista palvelua, kun kävimme heidän showroomilla katsomassa muitakin vaihtoehtoja, mutta silti CW815 piti pintansa. Kunnes ei enää. Viime metreillä todettiin, että se ei kuitenkaan ollut meidän makuun tarpeeksi harmaa ja päädyimme saman tuoteperheen toiseen vinyylikorkkiin, CP704. Voin sanoa, että tämän valinnan realisoituminen jännitti niin perhanasti! Lattia osoittautui upeaksi ja oli juuri sellainen kun haluttiinkin. Ainakin se vähä, mitä muistan! Miksi kukaan ei kertonyt, mikä antikliimaksi lattian asennukseen liittyy! Ehdit nähdä lattian realisoituvan juuri niin kauniiksi kuin toivoitkin ja kun kiiruhdat työmaalle muutaman tunnin päästä, se onkin peitetty ruman ruskean paperin alle. Tämä on naisten "blue balls" pahinta laatua!

Vinyylikorkissa on kaunista sävyvaihtelua

Lattia tulee meillä ikkunan karmin kanssa täysin samaan tasoon

Otettiin riski ja asennettiin lattia pidemmälle pätkälle kuin suositeltiin!

Pinnat kohtaa

Märkätiloista taidan kirjoittaa joku toinen kaunis kertaa eli minut tuntien todennäköisesti parin kuukauden päästä :) Muutto häämöttää jo ja jännitys alkaa tuntua nahoissa. Tämän hetken optimistinen aikataulu on, että päästään muuttamaan viikolla 15. Saa nähdä, kuinka käy! Tällä hetkellä työmaalla on kiintokalusteiden asennus meneillään ja LVIS-työt alkaa huomenna oikein rytinällä. Lopetetaan tämän päivän löpinät kuvaan meidät pian valmistuvasta keittiöstä :)

Pian kokkaillaan!

3 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää! Tsemppiä loppurutistukseen ja muuttoon :)

    VastaaPoista
  2. Näyttää tosi hienolta. Upeita ratkaisuja olette tehneet. Seuraamme mielenkiinnolla ja tulemme ehkä Taran kanssa käymään joku kerta.

    VastaaPoista
  3. Mikäs tämä upea mustanpuhuva köökki on :) ?

    VastaaPoista